Nyomtatás

Éves programjaink

Írta: Super User. Posted in Alapítványunkról


 


Rendezvényeink


Maradj motivált, sportolj! Fuss - túrázz velünk a Tápió- vidéken!

Tisztelt Látogató!

Az alábbiakban a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány rendezvényeit kívánjuk az érdeklődők számára bemutatni, kedvet ébreszteni, akár az egész család számára, hasznos hétvégi sport és szabadidős program választásához.

Tevékenységünket 2003 óta végezzük önkéntesek bevonásával, kezdetben civil társaságként majd 2009-től alapítványi formában. Rendezvényeink, melyek az elmúlt években már országosan is ismertek, a megyénk határán belülről és azon kívülről is egyre több résztvevőt vonzanak.


Célunk, a Tápió-vidék tömegsport életének mozgásba hozása! Kistérségi sportesemények szervezésével, a sport eszközrendszerét felhasználva, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, közösségteremtés. Mozgásba hozzuk és teret adunk a színvonalas cselekvő szabadidős sportélet kialakításához, hozzájárulva, hogy a fiatalok mellett az idősebbek is megszeressék a sportot, a rendszeres mozgás mindennapi igényükké váljon a Tápió- vidéken is. A régióban Alapítványunk egyedülinek tekinthető programjaink tematikáját illetően, egy rendezvényen belül a résztvevők több korosztályának, akár a teljes családnak, teremt lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére.


Elhivatottak vagyunk a gyermekek és felnőttek egészségmagatartásának formálásában olyan motivációs környezet kialakításával, melynek terepe az év különböző időszakában megrendezésre kerülő futó - és túranapok. Fontos számunkra, hogy folyamatos közösségi élményeken keresztül adjunk ösztönzést a rendszeres sportoláshoz.


A futó - és túranapok olyan közösségformáló terepet adnak a versenyzők, a szervezők, a versenyekre kilátogatók számára, mely lehetővé teszi a mozgáshoz fűződő pozitív személyiségvonások megerősödését, ezen keresztül az egészségtudatos magatartás formálását.

Az évente megrendezésre kerülő versenysorozatunk, öt olyan széles tematikájú tömegsport rendezvényt foglal magában a Tápió- vidék négy településén (Levendulás Túra Tápiószecsőn; Fáy Túra Gombán; Úri ’’Libaterelő’’ Teljesítménytúra; Sülysápi Futónap; Szecsői Futónap; Sülysápi Mikulásfutás), ahol elsősorban az amatőr sportolók, valamint a rendszeres szabadidős sportolást még csak elkezdeni tervezők vagy újrakezdők aktív részvételére számítunk.

Fő tevékenységünkkel, a rekreációs célú tömegsportrendezvények szervezésével, teret biztosítunk a Tápió - vidéken élőknek a szabadidő hasznos eltöltésére. A futás, gyaloglás, kerékpározás - mint az egészségmegőrző testmozgás legideálisabb és egész életen át űzhető formája - a természetes mozgáskészségekre épülve mérsékelt koordinációs kihívást jelent valamennyi korosztály számára, így felkészültségi szinttől függetlenül bárki számára azonnali sikerélményt jelenthet. Az általunk preferált mozgásformák (különösen a futás és gyaloglás) további előnyei a következők:

-       gyakorlása kis anyagi ráfordítás mellett is megvalósítható

-       a szabad levegőn, természeti környezetben űzhető

-       saját elfoglaltságainkhoz, időbeosztásunkhoz, bioritmusunkhoz rugalmasan igazítható

-       hosszú távon – akár élethosszig – végezhető

-       korosztálytól függetlenül biztonságosan, a sérülések kisebb kockázatával rendszeresen gyakorolható

A teljesítménytúráink, futóversenyeink bemutatják a települések kulturális és természeti értékeit, lehetőség nyílik egymás megismerésére, a tapasztalatok megosztására, turisztikai és kulturális értékek felfedezésére, mindezt nyugalmat sugárzó környezetben, a növény és állatvilág sokszínűségét kihasználva.

Filozófiánk, hogy az egészség nem csupán a betegség hiányát jelenti, hanem a mindennapi tevékenységeinkhez szükséges vitalitás, energikus életvitel birtoklását is. Ennek legfőbb eszköze a mérsékelt intenzitású, viszonylag hosszú ideig (legalább 30 percig) fenntartható sporttevékenység (mint az egyéni edzettségi állapotnak megfelelő tempójú kocogás, futás), melynek számos pozitív élettani és mentális előnyét fogalmazta meg az orvostudomány.

Kiemelt célcsoportunk az óvodás, általános - és középiskolás diákok. Utóbbiak esetében a rendszeres testmozgás a mindennapi szokásokból egyre inkább kiveszett. Számukra lehetőséget nyújtunk az 50 órás közösségi munkával eltöltött kötelezettségek teljesítésére, önkéntes szervezői tevékenységek biztosításával. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy pozitív sportértékeken, közösségi élményeken keresztül olyan belső hajtóerő kialakulásához járuljunk hozzá, ami a felnőttkori aktív sporttevékenységeket nem csak egészségmegőrzést szolgáló, hanem kellemes kikapcsolódást nyújtó szabadidős programnak is tekintik.

Futónapjaink (Sülysápi Futónap, Szecsői Futónap, Mikuláskergető Futás) tavasszal, ősszel és télen kerülnek megrendezésre.

  • Tematikájukat tekintve azonosak, egész napos programot nyújtó tömegsport centrikus utcai futóversenyek, változatos programokkal, különböző korosztályoknak kiírt távokkal az óvodástól a legidősebbekig, egyedül vagy akár az egész család részére. A téli Mikulásfutás a hideg időjárásban végzett szabadtéri mozgások jótékony, immunrendszert erősítő hatását is hangsúlyozza.
  • A fiatalabbak a fizikai felkészültségüknek, korosztályi sajátosságaiknak megfelelő távok kijelölésével, olyan mozgásélményt kapnak, mely során a közösségben történő sportolás felemelő hangulata mellett, a célba érkezés örömteli pillanatában az önbecsülés és a kompetenciaérzet erősödik, valamint formálódik a mozgáshoz fűződő pozitív beállítottságuk.
  • A versenyek kis forgalmú, a közúti forgalomtól - részben - elzárt utakon vezetnek.
  • A már nem sportoló gyerekek különböző programokon vehetnek részt, melyek során ügyességi játékokban tehetik próbára magukat, gyűjthetik a próbák sikeres teljesítéséért járó pontokat, amelyek meglepetés ajándékra válthatók be.
  • A verseny helyszíne adottságait tekintve tökéletes terep annak bizonyítására, hogyan lehet a szabadidős és tömegsport rendezvényeket összekapcsolni a helyi értékek, a helytörténeti gyűjtemény megismertetésével, népszerűsítésével.
Teljesítménytúráinkat (Levendulás Túra; Gombai Fáy Túra; Úri ’’Libaterelő’’ Teljesítménytúra) nyáron és ősszel hirdetjük meg. A túrák a Tápió - vidék legszebb részén, Tápiószecső, Gomba és Úri települések, valamint környezetük természeti és kulturális értekeik megismerésére adnak lehetőséget.

  • A túrázók, a felkészültségüknek megfelelően, négy különböző táv között választhatnak és teljesíthetnek, legyenek akár kezdők, kisgyermekkel vagy családdal érkezők. Lehetőség van a távokat akár futva is megtenni.
  • Tehetik mindezt páratlan, nyugalmat sugárzó környezetben, érintve több horgász vagy halastavat, felfedezve közben a növény és állatvilág sokszínűségét. Tiszta időben az összes környékbeli település kirajzolódik, látható a Mátra körvonala a Kékesen lévő toronnyal.
  • A hosszabb távokra vállalkozók és teljesítők már igazi ízelítőt kaphatnak a Tápió- vidék dombjainak izzasztó emelkedőiből és az ezzel párosuló természeti látnivalókból.
Rendezvényeink által a kocogást, a gyaloglást igyekszünk népszerűsíteni. Nem elhanyagolandó érv, hogy kevés infrastrukturális feltétel, kevés speciális és költséges sportruházat szükséges hozzá. A programokon összegyűlt sportbarátok motiváló erejét felhasználva bátorítást adnunk rendezvényeinken az aktív részvételre. Az elérni kívánt eredmények igazi előnye a rendszeres mozgás, edzés megjelenése a mindennapokban, mely a siker zálogán túl az életmódváltást is maga után vonja. Tudatosan választott, természetközeli környezetben szervezett eseményekre hívjuk a résztvevőket. Jól szervezett tömegsport események, természeti adottságokat szem előtt tartó, emberi kapcsolatokat teremtő - elmélyítő - és ápoló rendezvényeket igyekszünk megvalósítani a minket választó sportolni vágyóknak!

A programjainkról részletes információkat a Rendezvényeink menüpontban található versenykiírásokban olvashatnak!
Nyomtatás

Éves programjaink (2)

Írta: Super User. Posted in Alapítványunkról-         
Rendezvényeink:


Tisztelt Látogató!

Az alábbiakban a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány rendezvényeit kívánjuk az érdeklődők számára bemutatni, kedvet ébreszteni akár az egész család számára hasznos hétvégi sport és szabadidős program választásához.


Rendezvényeink célja:

Ráirányítani a figyelmet a rendszeres mozgás az egészséges életmód fontosságára, helyismereti túrák keretében megmutatni a települések kulturális- és természeti értékeit. A téli sportfoglalkozások népszerűsítése a friss, hideg levegőn végzett szabadtéri mozgások jótékony, immunrendszer erősítő hatásának hangsúlyozása. A Tápió-vidék egyik legszebb, a Gödöllői dombság délnyugati részének bemutatása az itt elterülő települések megismertetése az amatőr és profi futókkal, kerékpárosokkal. Versenyzési lehetőség biztosítása a maraton és ultramaraton futók számára, valamint baráti társaságok, csapatok részére. Az atlétika népszerűsítése, ezen belül a hosszútávfutás élettani jelentőségének hangsúlyozása. Közösségteremtés, közösségformálás a sport eszközrendszerének segítségével. Példaképek állítása a sport világából, a felnövekvő nemzedék számára.


TTA Mezei Futóbajnokság.

1A Diákolimpia versenyrendszeréhez kapcsolódva a Monor és Nagykáta járás általános és közép iskolái részére szervezett körzeti Mezei Futóbajnokság.

A verseny célja: Az általános és középiskolás diákokkal a futás - mint a szabadidő eltöltésének egészséges és hasznos formája - megszerettetése, népszerűségének növelése.

Versenyzési lehetőség és sikerélmény biztosítása diákok számára a legtöbb sportág alapjául szolgáló versenyszámban. Nyílt futam keretén belül valamennyi felnőtt sportkedvelő számára lehetőséget biztosítani edzettségének, felkészültségének felmérésére. Rávilágítani a rendszeres testedzés fontosságára.

A rendezvény célcsoportja, a 6 - 18 éves korosztály, akik különböző korcsoportokra bontva versenyeznek, valamint a felnőtt futók. A futamok az életkori sajátosságokat figyelembe véve 2 éves bontásban kerülnek meghatározásra külön lányok és fiúk részére.A Sportolj Tápió- vidék elnevezésű családi sportnap, hagyományteremtő céllal, közösségi összefogással kerül megszervezésre Nagykátán.

Célként egy olyan ingyenes tömegsport rendezvénysorozat megteremtését határoztuk el, mely teret biztosít a Tápió-vidék településein élőinek az óvodásoktól a legidősebbekig minél szélesebb kör ösztönzésére és bevonására a szabadidős sportolásba. A családi, egyéni vagy csapat szinten sportolni vágyók számára egyaránt vidám hangulatú sportolási lehetőséget biztosítani a szabadidő hasznos eltöltésére.

A futás, kocogás, kerékpározás, túrázás népszerűsítése, a kapcsolódó kiegészítő program elemekkel a rendszeres testmozgás, az egészségmegőrzés fontosságának hangsúlyozása.

A rendezvény a települések bekapcsolódásával, integráltan jeleníthet meg minden olyan helyi értéket, (ez érkezhet a gasztronómia, a kultúra, a sport, a gazdaság területéről;) amit a helyben élők értékként tartanak számon, melyek bemutatásán keresztül a versenyre érkezők jobban megismerhetik, megszerethetik a Tápió-vidék településeit. Alkalmas lehet a civil szervezetek, sportegyesületek, sportágak tevékenységének bemutatására, népszerűsítésére.Sülysápi Futónap

4A verseny hagyományosan május elején kerül megrendezésre. Egész napos programot nyújtó tömegsport centrikus utcai futóverseny, változatos programokkal melyben az óvodástól a legidősebbekig az akadályozottsággal élőknek, a felkészült sportolóktól a kezdőkig, minden látogató számára kínálunk értékteremtő elfoglaltságot. 10 futamban, 3 csapatversenyben, 20 korcsoportban. A felnőttek 3,7; 10; és 21km-en (félmaraton) indulhatnak. A program családi futással és gyermekváltókkal zárul.

A rendezvényre látogatók helytörténeti séta keretében ismerkedhetnek a település turisztikai és kulturális értékekeivel.

A futamok zöme kis forgalmú, valamint a közúti forgalomtól részben elzárt utakon zajlik. Az útvonal nagyrészt bitumenborítású, emelkedőkkel tarkított. A legalacsonyabb és legmagasabb pontjának szintkülönbsége 20-30m.

A már nem sportoló gyerekek különböző kiegészítő programokon vehetnek részt, melynek során ügyességi játékokban tehetik próbára magukat, gyűjthetik a próbák sikeres teljesítéséért járó pontokat, melyek meglepetés ajándékra válthatók.

Fáy Túra

Ismerje meg Gomba természeti értékeit. A gombai határ számos szabadidős elfoglaltságra nyújt remek lehetőséget, benne a gyalogtúra, a terepfutás, kerékpározás, a lovaglás, a horgászattól a vadászatig egyaránt. A település természeti adottságai és természeti értékei páratlanok!

Négy túra útvonal választható: 3,3 km; 9,5 km; 16,6 km; 30 km.

A résztvevők nyugalmat sugárzó környezetben túrázhatnak, a horgásztó felé vezető úton a növény és állatvilág sokszínűségét fedezhetik fel. Több ellenőrző és frissítő pont segíti a teljesítést. Az útvonalon nincsenek turistajelzések, a tájékozódást útvonal leírás, térképszelvény, a kritikus pontokon rendezők, szalagozás, útbaigazító táblák, zászlók segítik.Tápiómenti Maraton

5A rendezvény aktív résztvevői a Felső Tápió - menti települések (Sülysáp, Úri, Bénye, Gomba, Káva, Pánd, Tápióbicske, Nagykáta) lakói, valamint azon sportkedvelők a térségből és az ország távolabbi pontjáról, akik a futás távját egyénileg, vagy 4 fős csapattal kívánják teljesíteni.

                                                                                  
A rendezvény célja: A térség lakóinak megmozgatása, a települések kapcsolatának erősítése, valamint a futáson, kerékpározáson keresztül az egészséges életmód népszerűsítése. A nyolc települést érintő Tápiómenti Maraton nevet viselő programunk a Tápió-vidék egyik legszebb a Gödöllői-dombság délnyugati részének leküzdését kínálja a versenyzőknek, kísérőknek, annak minden szépségével és kihívásával együtt.

Az egyéni futóknak és a csapatversenyben résztvevőknek összesen 42 km-t kell teljesíteni a célig. Az egyéni teljesítők mellett kettő és négyfős váltó csapatokban, négy és nyolcfős bicogó váltókban, valamint kerékpáros túrában van lehetőség indulni.

A hagyományos futást választók mellett a bicogó váltó négyfős kategóriában 1 futót kíséri kerékpárral a másik 3 tag, a nyolcfős kategóriában 1 futót kíséri kerékpárral a másik 7 tag. A váltást tetszőleges időpontban és helyen végezhetik felkészültségüknek megfelelően. A települések négyfős un. településváltó csapatok képviselhetik, melyek teljesítménye külön kerül értékelésre.

A versenyhez kapcsolódva településenként csatlakozó futásokat szervezünk, melynek során a helyi lakosok, az oktatási intézmények tanulói a településeken belül kisebb-nagyobb szakaszon keresztül tetszőleges formában kísérik, vagy szurkolásukkal lelkesítethetik az egyéni futókat, váltó tagokat, túrázókat.

Mindemellett az érintett településeken tájjellegű frissítő pontok kerülnek kialakításra. Itt lehetőség nyílik arra, hogy a települések többet is megmutathassanak magukból. Ez történhet a településre jellemző gasztronómia- kultúra- vagy gazdaság világából, rábízva ezt a helyi közösségekre.

A pálya kijelölése Nagykáta és Sülysáp között évente váltakozó irányú.


Úri ’’Libaterelő’’ Teljesítménytúra és Terepfutó Kupa

6A program kiemelt célcsoportja a gyermekek (óvódás és általános iskolások) rajtuk keresztül családtagjaik, a felnőttek, a kezdő és nagyobb kihívást kereső rendszeres túrázók.

Célja az Úri környéki dombvidék természeti értékeinek bemutatása a természetjáróknak, túrázóknak. A természetben űzhető sportok, mint a gyalog és teljesítménytúrázás, futás népszerűsítése. Hangsúlyozva az egészség-megőrzés a környezetünk védelmének fontosságát. A túra alkalmat ad a résztvevőknek közösség építésére, egymás megismerésére, tapasztalataik megosztására, a térség turisztikai, és kulturális értékeinek bemutatására és megismertetésére.

A Libaterelő Teljesítménytúrának és a Terepfutó-Kupa központjának a település a művelődési háza ad otthont.

A túra 3 távon kerül megrendezésre: 9 km; 14 km; 27km

A résztvevők nyugalmat sugárzó környezetben haladva érik el a falu közelében lévő horgásztavat. Innen több magas lest érintve a növény és állatvilág sokszínűségét fedezhetik fel. Rajt és célba érkezéskor a túrázók a Nyárád-mentéről (Erdély) származó Székelykapun haladhatnak át. Az útvonalon nincsenek turistajelzések a tájékozódást útvonalleírás, térképszelvény, a szalagozás segíti. A hosszabb távra vállalkozók és különösen a 27km teljesítői már igazi ízelítőt kaphatnak az Úri dombok izzasztó emelkedőiből és az ezzel párosuló természeti látnivalókból.

A terepfutók 14km és 27km között választhatnak, útvonaluk megegyezik a túra útvonalával.Szecsői Futónap

3A futónap 2003 - óta kerül megrendezésre minden év szeptember utolsó vasárnapján. Az első verseny néhány lelkes sportszerető fiatal testnevelő ötlete alapján került megszervezésre, melynek célja a szabadidő hasznos eltöltése volt. Már az első próbálkozást élénk érdeklődés kísérte, és az évek során bebizonyosodott, hogy az ilyen típusú futóversenyekre komoly igény van a községben és a térségben egyaránt.

A nap fő programját a különböző korosztályoknak kiírt egyéni futások adják, ahol összesen 17 kategóriában versenyezhetnek a résztvevők.

A délelőtti program az akadályozottsággal élők és segítőik futásával kezdődik, majd az óvodás fiúk, lányok, a serdülők a gyermek I-II. korcsoportok futamai következnek.

A felnőttek 3,4 km-es és 10 km-es távközül választhatnak. A felnőttek futamával párhuzamosan indul az óvodások és az alsósok kiegészítő un: „7 Próbás Gézengúz” ügyességi versenye, ahol a gyermekek 7 ügyességi feladatot teljesítenek, szabadon választott sorrendben, akár többször is. A hangsúly a mozgáson van. A program gyermekváltókkal, és családi futással folytatódik, majd egy igazán jó hangulatú és vidám sörváltóval zárul.Mikulás Futás és Teljesítménytúra

2A rendezvény célja: A téli sportfoglalkozások népszerűsítése, a hideg időjárásban végzett szabad téri mozgások jótékony, immunrendszer erősítő hatásának hangsúlyozása. A térségben működő tanintézmények diákjait-óvodásait, a közintézmények dolgozóit, egy vidám hangulatú sportolásra, mozgásra késztetni, hirdetve ezzel is az egészségesebb életmód fontosságát.
                                                                                                                     
A verseny helyszíne adottságait tekintve tökéletes terep annak bizonyítására, hogyan lehet a szabadidős és tömegsport rendezvényeket összekapcsolni a helyi értékek, a helytörténeti gyűjtemény megismertetésével, népszerűsítésével.

A nap programja a Túrázók rajtjával kezdődik, majd a futók rajtja következik. A közép és rövidtávon egy ’’ sportos ’’ Mikulás 400 m-es felvezető futással melegíti be és állítja rajthoz az indulókat.

A legkisebbekről sem feledkezünk meg, őket népi játékok sokaságának kipróbálása várja.

A nap befejezéseként indul a Mikulás Kergető futás, melyre egy igazi ’’ lappföldi’’ Mikulás érkezik ezúttal futócipőben. A kb. 500 m-es táv elejét Mikulásunk még vélhetően igen jól bírja, azonban a táv végére ’’ nagyon’’ elfárad és lelassul így minden résztvevő sikeresen utolérheti, ezzel részesei lehetnek eredményhirdetést követő ajándékozásnak is.

A programjainkról részletesebb információkat a Rendezvényeink menüpontban található versenykiírásokban olvashatnak!
Nyomtatás

Írta: Super User. Posted in Alapítványunkról

Alapító okirat


Közhasznúsági beszámolók

2012. 

2013.

2014.

2015.

2016.

2017.

2018.

2019.

2020.

2021.

2022.

Adatvédelmi tájékoztató
Nyomtatás

Alapítványunkról

Írta: Super User. Posted in Alapítványunkról

Alapítványunk tagjai:

Szőke Attila            Elnök
Csepregi Csaba      Társelnök
Czirják György       Kuratórium tag

„Azért van a szemünk, hogy csillogjon! Legalább a célban.”

                                                                  Monspart SaroltaNév:               Tápiómenti Tömegsport Alapítvány (TTA)


Tagjaink:      A Tápiómenti Tömegsport Alapítvány a Tápió- vidéken élő sportszerető és értő szakemberekből állt össze azzal a céllal, hogy a térségben a tömegsport szintű mozgást segítse elő igényes rendezvények létrehozásával.


Célunk:         Az alapítvány célja a Tápió-vidék diák- és tömegsport életének mozgásba hozása, fellendítése. Ennek keretében kistérségi sportesemények, rendezvények szervezése, lebonyolítása a sport és az egészséges életmódra nevelés népszerűsítése, illetve tehetséggondozás.E célok érdekében az Alapítvány az alábbi tevékenységeket végzi, támogatja:-          helyi sportesemények, versenyek szervezése, lebonyolítása

-          promóciós anyagok készítése, terjesztése a térségi médiában, valamint az interneten, elektronikus úton

-          sportoló gyermekek támogatása, segítése (étkeztetés, táboroztatás stb...)

-          a tömegsport kistérségi infrastruktúrájának fejlesztése.


Alapítvány a céljának megfelelő, a Civil tv. VII. Fejezete szerinti közhasznú tevékenységet végez. Az Alapítvány közhasznú tevékenysége a sporttevékenység.-          az egészséges életmód és a szabadidősport gyakorlása feltételeinek megteremtése; sportfinanszírozás; a gyermek- és ifjúsági sport, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, valamint a fogyatékosok sportjának támogatása-          sport és szabadidősport támogatása, ifjúsági ügyek

No images found.