Nyomtatás

Éves programjaink


 


Rendezvényeink


Maradj motivált, sportolj! Fuss - túrázz velünk a Tápió- vidéken!

Tisztelt Látogató!

Az alábbiakban a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány rendezvényeit kívánjuk az érdeklődők számára bemutatni, kedvet ébreszteni, akár az egész család számára, hasznos hétvégi sport és szabadidős program választásához.

Tevékenységünket 2003 óta végezzük önkéntesek bevonásával, kezdetben civil társaságként majd 2009-től alapítványi formában. Rendezvényeink, melyek az elmúlt években már országosan is ismertek, a megyénk határán belülről és azon kívülről is egyre több résztvevőt vonzanak.


Célunk, a Tápió-vidék tömegsport életének mozgásba hozása! Kistérségi sportesemények szervezésével, a sport eszközrendszerét felhasználva, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, közösségteremtés. Mozgásba hozzuk és teret adunk a színvonalas cselekvő szabadidős sportélet kialakításához, hozzájárulva, hogy a fiatalok mellett az idősebbek is megszeressék a sportot, a rendszeres mozgás mindennapi igényükké váljon a Tápió- vidéken is. A régióban Alapítványunk egyedülinek tekinthető programjaink tematikáját illetően, egy rendezvényen belül a résztvevők több korosztályának, akár a teljes családnak, teremt lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére.


Elhivatottak vagyunk a gyermekek és felnőttek egészségmagatartásának formálásában olyan motivációs környezet kialakításával, melynek terepe az év különböző időszakában megrendezésre kerülő futó - és túranapok. Fontos számunkra, hogy folyamatos közösségi élményeken keresztül adjunk ösztönzést a rendszeres sportoláshoz.


A futó - és túranapok olyan közösségformáló terepet adnak a versenyzők, a szervezők, a versenyekre kilátogatók számára, mely lehetővé teszi a mozgáshoz fűződő pozitív személyiségvonások megerősödését, ezen keresztül az egészségtudatos magatartás formálását.

Az évente megrendezésre kerülő versenysorozatunk, öt olyan széles tematikájú tömegsport rendezvényt foglal magában a Tápió- vidék négy településén (Levendulás Túra Tápiószecsőn; Fáy Túra Gombán; Úri ’’Libaterelő’’ Teljesítménytúra; Sülysápi Futónap; Szecsői Futónap; Sülysápi Mikulásfutás), ahol elsősorban az amatőr sportolók, valamint a rendszeres szabadidős sportolást még csak elkezdeni tervezők vagy újrakezdők aktív részvételére számítunk.

Fő tevékenységünkkel, a rekreációs célú tömegsportrendezvények szervezésével, teret biztosítunk a Tápió - vidéken élőknek a szabadidő hasznos eltöltésére. A futás, gyaloglás, kerékpározás - mint az egészségmegőrző testmozgás legideálisabb és egész életen át űzhető formája - a természetes mozgáskészségekre épülve mérsékelt koordinációs kihívást jelent valamennyi korosztály számára, így felkészültségi szinttől függetlenül bárki számára azonnali sikerélményt jelenthet. Az általunk preferált mozgásformák (különösen a futás és gyaloglás) további előnyei a következők:

-       gyakorlása kis anyagi ráfordítás mellett is megvalósítható

-       a szabad levegőn, természeti környezetben űzhető

-       saját elfoglaltságainkhoz, időbeosztásunkhoz, bioritmusunkhoz rugalmasan igazítható

-       hosszú távon – akár élethosszig – végezhető

-       korosztálytól függetlenül biztonságosan, a sérülések kisebb kockázatával rendszeresen gyakorolható

A teljesítménytúráink, futóversenyeink bemutatják a települések kulturális és természeti értékeit, lehetőség nyílik egymás megismerésére, a tapasztalatok megosztására, turisztikai és kulturális értékek felfedezésére, mindezt nyugalmat sugárzó környezetben, a növény és állatvilág sokszínűségét kihasználva.

Filozófiánk, hogy az egészség nem csupán a betegség hiányát jelenti, hanem a mindennapi tevékenységeinkhez szükséges vitalitás, energikus életvitel birtoklását is. Ennek legfőbb eszköze a mérsékelt intenzitású, viszonylag hosszú ideig (legalább 30 percig) fenntartható sporttevékenység (mint az egyéni edzettségi állapotnak megfelelő tempójú kocogás, futás), melynek számos pozitív élettani és mentális előnyét fogalmazta meg az orvostudomány.

Kiemelt célcsoportunk az óvodás, általános - és középiskolás diákok. Utóbbiak esetében a rendszeres testmozgás a mindennapi szokásokból egyre inkább kiveszett. Számukra lehetőséget nyújtunk az 50 órás közösségi munkával eltöltött kötelezettségek teljesítésére, önkéntes szervezői tevékenységek biztosításával. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy pozitív sportértékeken, közösségi élményeken keresztül olyan belső hajtóerő kialakulásához járuljunk hozzá, ami a felnőttkori aktív sporttevékenységeket nem csak egészségmegőrzést szolgáló, hanem kellemes kikapcsolódást nyújtó szabadidős programnak is tekintik.

Futónapjaink (Sülysápi Futónap, Szecsői Futónap, Mikuláskergető Futás) tavasszal, ősszel és télen kerülnek megrendezésre.

  • Tematikájukat tekintve azonosak, egész napos programot nyújtó tömegsport centrikus utcai futóversenyek, változatos programokkal, különböző korosztályoknak kiírt távokkal az óvodástól a legidősebbekig, egyedül vagy akár az egész család részére. A téli Mikulásfutás a hideg időjárásban végzett szabadtéri mozgások jótékony, immunrendszert erősítő hatását is hangsúlyozza.
  • A fiatalabbak a fizikai felkészültségüknek, korosztályi sajátosságaiknak megfelelő távok kijelölésével, olyan mozgásélményt kapnak, mely során a közösségben történő sportolás felemelő hangulata mellett, a célba érkezés örömteli pillanatában az önbecsülés és a kompetenciaérzet erősödik, valamint formálódik a mozgáshoz fűződő pozitív beállítottságuk.
  • A versenyek kis forgalmú, a közúti forgalomtól - részben - elzárt utakon vezetnek.
  • A már nem sportoló gyerekek különböző programokon vehetnek részt, melyek során ügyességi játékokban tehetik próbára magukat, gyűjthetik a próbák sikeres teljesítéséért járó pontokat, amelyek meglepetés ajándékra válthatók be.
  • A verseny helyszíne adottságait tekintve tökéletes terep annak bizonyítására, hogyan lehet a szabadidős és tömegsport rendezvényeket összekapcsolni a helyi értékek, a helytörténeti gyűjtemény megismertetésével, népszerűsítésével.
Teljesítménytúráinkat (Levendulás Túra; Gombai Fáy Túra; Úri ’’Libaterelő’’ Teljesítménytúra) nyáron és ősszel hirdetjük meg. A túrák a Tápió - vidék legszebb részén, Tápiószecső, Gomba és Úri települések, valamint környezetük természeti és kulturális értekeik megismerésére adnak lehetőséget.

  • A túrázók, a felkészültségüknek megfelelően, négy különböző táv között választhatnak és teljesíthetnek, legyenek akár kezdők, kisgyermekkel vagy családdal érkezők. Lehetőség van a távokat akár futva is megtenni.
  • Tehetik mindezt páratlan, nyugalmat sugárzó környezetben, érintve több horgász vagy halastavat, felfedezve közben a növény és állatvilág sokszínűségét. Tiszta időben az összes környékbeli település kirajzolódik, látható a Mátra körvonala a Kékesen lévő toronnyal.
  • A hosszabb távokra vállalkozók és teljesítők már igazi ízelítőt kaphatnak a Tápió- vidék dombjainak izzasztó emelkedőiből és az ezzel párosuló természeti látnivalókból.
Rendezvényeink által a kocogást, a gyaloglást igyekszünk népszerűsíteni. Nem elhanyagolandó érv, hogy kevés infrastrukturális feltétel, kevés speciális és költséges sportruházat szükséges hozzá. A programokon összegyűlt sportbarátok motiváló erejét felhasználva bátorítást adnunk rendezvényeinken az aktív részvételre. Az elérni kívánt eredmények igazi előnye a rendszeres mozgás, edzés megjelenése a mindennapokban, mely a siker zálogán túl az életmódváltást is maga után vonja. Tudatosan választott, természetközeli környezetben szervezett eseményekre hívjuk a résztvevőket. Jól szervezett tömegsport események, természeti adottságokat szem előtt tartó, emberi kapcsolatokat teremtő - elmélyítő - és ápoló rendezvényeket igyekszünk megvalósítani a minket választó sportolni vágyóknak!

A programjainkról részletes információkat a Rendezvényeink menüpontban található versenykiírásokban olvashatnak!