Nyomtatás

Éves programjaink


 


Rendezvényeink


Tisztelt Látogató!

Az alábbiakban a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány rendezvényeit kívánjuk az érdeklődők számára bemutatni, kedvet ébreszteni akár az egész család számára hasznos hétvégi sport és szabadidős program választásához.

Rendezvényeink célja:


Ráirányítani a figyelmet a rendszeres mozgás az egészséges életmód fontosságára, helyismereti túrák keretében megmutatni a települések kulturális- és természeti értékeit. A téli sportfoglalkozások népszerűsítése a friss, hideg levegőn végzett szabadtéri mozgások jótékony, immunrendszer erősítő hatásának hangsúlyozása. A Tápió-vidék egyik legszebb, a Gödöllői dombság délnyugati részének bemutatása az itt elterülő települések megismertetése az amatőr és profi futókkal, kerékpárosokkal. Versenyzési lehetőség biztosítása a maraton és ultramaraton futók számára, valamint baráti társaságok, csapatok részére. Az atlétika népszerűsítése, ezen belül a hosszútávfutás élettani jelentőségének hangsúlyozása. Közösségteremtés, közösségformálás a sport eszközrendszerének segítségével. Példaképek állítása a sport világából, a felnövekvő nemzedék számára.TTA Mezei Futóbajnokság

A Diákolimpia versenyrendszeréhez kapcsolódva a Monor és Nagykáta járás általános és közép iskolái részére szervezett körzeti Mezei Futóbajnokság.

A verseny célja: Az általános és középiskolás diákokkal a futás - mint a szabadidő eltöltésének egészséges és hasznos formája - megszerettetése, népszerűségének növelése.

Versenyzési lehetőség és sikerélmény biztosítása diákok számára a legtöbb sportág alapjául szolgáló versenyszámban. Nyílt futam keretén belül valamennyi felnőtt sportkedvelő számára lehetőséget biztosítani edzettségének, felkészültségének felmérésére. Rávilágítani a rendszeres testedzés fontosságára.

A rendezvény célcsoportja, a 6 - 18 éves korosztály, akik különböző korcsoportokra bontva versenyeznek, valamint a felnőtt futók. A futamok az életkori sajátosságokat figyelembe véve 2 éves bontásban kerülnek meghatározásra külön lányok és fiúk részére.A Sportolj Tápió- vidékelnevezésű családi sportnap, hagyományteremtő céllal, közösségi összefogással kerül megszervezésre Nagykátán.


Célként egy olyan ingyenes tömegsport rendezvénysorozat megteremtését határoztuk el, mely teret biztosít a Tápió-vidék településein élőinek az óvodásoktól a legidősebbekig minél szélesebb kör ösztönzésére és bevonására a szabadidős sportolásba. A családi, egyéni vagy csapat szinten sportolni vágyók számára egyaránt vidám hangulatú sportolási lehetőséget biztosítani a szabadidő hasznos eltöltésére.

A futás, kocogás, kerékpározás, túrázás népszerűsítése, a kapcsolódó kiegészítő program elemekkel a rendszeres testmozgás, az egészségmegőrzés fontosságának hangsúlyozása.

A rendezvény a települések bekapcsolódásával, integráltan jeleníthet meg minden olyan helyi értéket, (ez érkezhet a gasztronómia, a kultúra, a sport, a gazdaság területéről;) amit a helyben élők értékként tartanak számon, melyek bemutatásán keresztül a versenyre érkezők jobban megismerhetik, megszerethetik a Tápió-vidék településeit. Alkalmas lehet a civil szervezetek, sportegyesületek, sportágak tevékenységének bemutatására, népszerűsítésére.Sülysápi Futónap


A verseny hagyományosan május elején kerül megrendezésre. Egész napos programot nyújtó tömegsport centrikus utcai futóverseny, változatos programokkal melyben az óvodástól a legidősebbekig az akadályozottsággal élőknek, a felkészült sportolóktól a kezdőkig, minden látogató számára kínálunk értékteremtő elfoglaltságot. 10 futamban, 3 csapatversenyben, 20 korcsoportban. A felnőttek 3,7; 10; és 21km-en (félmaraton) indulhatnak. A program családi futással és gyermekváltókkal zárul.

A rendezvényre látogatók helytörténeti séta keretében ismerkedhetnek a település turisztikai és kulturális értékekeivel.

A futamok zöme kis forgalmú, valamint a közúti forgalomtól részben elzárt utakon zajlik. Az útvonal nagyrészt bitumenborítású, emelkedőkkel tarkított. A legalacsonyabb és legmagasabb pontjának szintkülönbsége 20-30m.

A már nem sportoló gyerekek különböző kiegészítő programokon vehetnek részt, melynek során ügyességi játékokban tehetik próbára magukat, gyűjthetik a próbák sikeres teljesítéséért járó pontokat, melyek meglepetés ajándékra válthatók.Fáy Túra

Ismerje meg Gomba természeti értékeit. A gombai határ számos szabadidős elfoglaltságra nyújt remek lehetőséget, benne a gyalogtúra, a terepfutás, kerékpározás, a lovaglás, a horgászattól a vadászatig egyaránt. A település természeti adottságai és természeti értékei páratlanok!

Négy túra útvonal választható: 3,3 km; 9,5 km; 16,6 km; 30 km.

A résztvevők nyugalmat sugárzó környezetben túrázhatnak, a horgásztó felé vezető úton a növény és állatvilág sokszínűségét fedezhetik fel. Több ellenőrző és frissítő pont segíti a teljesítést. Az útvonalon nincsenek turistajelzések, a tájékozódást útvonal leírás, térképszelvény, a kritikus pontokon rendezők, szalagozás, útbaigazító táblák, zászlók segítik.Tápiómenti Maraton

A rendezvény aktív résztvevői a Felső Tápió - menti települések (Sülysáp, Úri, Bénye, Gomba, Káva, Pánd, Tápióbicske, Nagykáta) lakói, valamint azon sportkedvelők a térségből és az ország távolabbi pontjáról, akik a futás távját egyénileg, vagy 4 fős csapattal kívánják teljesíteni.
                                                                      
A rendezvény célja: A térség lakóinak megmozgatása, a települések kapcsolatának erősítése, valamint a futáson, kerékpározáson keresztül az egészséges életmód népszerűsítése. A nyolc települést érintő Tápiómenti Maraton nevet viselő programunk a Tápió-vidék egyik legszebb a Gödöllői-dombság délnyugati részének leküzdését kínálja a versenyzőknek, kísérőknek, annak minden szépségével és kihívásával együtt.


Az egyéni futóknak és a csapatversenyben résztvevőknek összesen 42 km-t kell teljesíteni a célig. Az egyéni teljesítők mellett kettő és négyfős váltó csapatokban, négy és nyolcfős bicogó váltókban, valamint kerékpáros túrában van lehetőség indulni.

A hagyományos futást választók mellett a bicogó váltó négyfős kategóriában 1 futót kíséri kerékpárral a másik 3 tag, a nyolcfős kategóriában 1 futót kíséri kerékpárral a másik 7 tag. A váltást tetszőleges időpontban és helyen végezhetik felkészültségüknek megfelelően. A települések négyfős un. településváltó csapatok képviselhetik, melyek teljesítménye külön kerül értékelésre.

A versenyhez kapcsolódva településenként csatlakozó futásokat szervezünk, melynek során a helyi lakosok, az oktatási intézmények tanulói a településeken belül kisebb-nagyobb szakaszon keresztül tetszőleges formában kísérik, vagy szurkolásukkal lelkesítethetik az egyéni futókat, váltó tagokat, túrázókat.

Mindemellett az érintett településeken tájjellegű frissítő pontok kerülnek kialakításra. Itt lehetőség nyílik arra, hogy a települések többet is megmutathassanak magukból. Ez történhet a településre jellemző gasztronómia- kultúra- vagy gazdaság világából, rábízva ezt a helyi közösségekre.

A pálya kijelölése Nagykáta és Sülysáp között évente váltakozó irányú.Úri ’’Libaterelő’’ Teljesítménytúra és Terepfutó Kupa

A program kiemelt célcsoportja a gyermekek (óvódás és általános iskolások) rajtuk keresztül családtagjaik, a felnőttek, a kezdő és nagyobb kihívást kereső rendszeres túrázók.

Célja az Úri környéki dombvidék természeti értékeinek bemutatása a természetjáróknak, túrázóknak. A természetben űzhető sportok, mint a gyalog és teljesítménytúrázás, futás népszerűsítése. Hangsúlyozva az egészség-megőrzés a környezetünk védelmének fontosságát. A túra alkalmat ad a résztvevőknek közösség építésére, egymás megismerésére, tapasztalataik megosztására, a térség turisztikai, és kulturális értékeinek bemutatására és megismertetésére.

A Libaterelő Teljesítménytúrának és a Terepfutó-Kupa központjának a település a művelődési háza ad otthont.

A túra 3 távon kerül megrendezésre: 9 km; 14 km; 27km

A résztvevők nyugalmat sugárzó környezetben haladva érik el a falu közelében lévő horgásztavat. Innen több magas lest érintve a növény és állatvilág sokszínűségét fedezhetik fel. Rajt és célba érkezéskor a túrázók a Nyárád-mentéről (Erdély) származó Székelykapun haladhatnak át. Az útvonalon nincsenek turistajelzések a tájékozódást útvonalleírás, térképszelvény, a szalagozás segíti. A hosszabb távra vállalkozók és különösen a 27km teljesítői már igazi ízelítőt kaphatnak az Úri dombok izzasztó emelkedőiből és az ezzel párosuló természeti látnivalókból.

A terepfutók 14km és 27km között választhatnak, útvonaluk megegyezik a túra útvonalával.Szecsői Futónap

A futónap 2003 - óta kerül megrendezésre minden év szeptember utolsó vasárnapján. Az első verseny néhány lelkes sportszerető fiatal testnevelő ötlete alapján került megszervezésre, melynek célja a szabadidő hasznos eltöltése volt. Már az első próbálkozást élénk érdeklődés kísérte, és az évek során bebizonyosodott, hogy az ilyen típusú futóversenyekre komoly igény van a községben és a térségben egyaránt.

A nap fő programját a különböző korosztályoknak kiírt egyéni futások adják, ahol összesen 17 kategóriában versenyezhetnek a résztvevők.

A délelőtti program az akadályozottsággal élők és segítőik futásával kezdődik, majd az óvodás fiúk, lányok, a serdülők a gyermek I-II. korcsoportok futamai következnek.

A felnőttek 3,4 km-es és 10 km-es távközül választhatnak. A felnőttek futamával párhuzamosan indul az óvodások és az alsósok kiegészítő un: „7 Próbás Gézengúz” ügyességi versenye, ahol a gyermekek 7 ügyességi feladatot teljesítenek, szabadon választott sorrendben, akár többször is. A hangsúly a mozgáson van. A program gyermekváltókkal, és családi futással folytatódik, majd egy igazán jó hangulatú és vidám sörváltóval zárul.Mikulás Futás és Teljesítménytúra

A rendezvény célja: A téli sportfoglalkozások népszerűsítése, a hideg időjárásban végzett szabad téri mozgások jótékony, immunrendszer erősítő hatásának hangsúlyozása. A térségben működő tanintézmények diákjait-óvodásait, a közintézmények dolgozóit, egy vidám hangulatú sportolásra, mozgásra késztetni, hirdetve ezzel is az egészségesebb életmód fontosságát.
                                                                                                                     
A verseny helyszíne adottságait tekintve tökéletes terep annak bizonyítására, hogyan lehet a szabadidős és tömegsport rendezvényeket összekapcsolni a helyi értékek, a helytörténeti gyűjtemény megismertetésével, népszerűsítésével.


A nap programja a Túrázók rajtjával kezdődik, majd a futók rajtja következik. A közép és rövidtávon egy ’’ sportos ’’ Mikulás 400 m-es felvezető futással melegíti be és állítja rajthoz az indulókat.

A legkisebbekről sem feledkezünk meg, őket népi játékok sokaságának kipróbálása várja.

A nap befejezéseként indul a Mikulás Kergető futás, melyre egy igazi ’’ lappföldi’’ Mikulás érkezik ezúttal futócipőben. A kb. 500 m-es táv elejét Mikulásunk még vélhetően igen jól bírja, azonban a táv végére ’’ nagyon’’ elfárad és lelassul így minden résztvevő sikeresen utolérheti, ezzel részesei lehetnek eredményhirdetést követő ajándékozásnak is.


A programjainkról részletes információkat a Rendezvényeink menüpontban található versenykiírásokban olvashatnak!